fotoprofil

om fotoprofil

Månedsarkiv: april 2010

Aftenstemning i Nyhavn

ISO 200
ISO 10000
Sammenligning af ISO-støj

At tage et godt aftenbillede af stemningen i byen er nemmere end man tror. Hemmeligheden er at have et fotostativ med sig, eller et kamera der er er meget lysfølsomt. Ovenstående billede er taget i Nyhavn (København).

Det handler i højeste grad om at balancere det naturlige lys fra himlen kort efter solnedgang, med det lys, der kommer fra gadebelysningen og bygningerne. Det er naturligvis en smagssag, hvornår man lige "rammer rigtigt", men hvis man stiller op i god tid, kan man se lyset ændre sig efterhånden som solen forsvinder længere ned bag horisonten. Når man har taget et par billeder hen over en periode på en halv til en hel time, kan man bagefter vælge lige præcist det billede, hvor balancen er som man vil have den - hvor billedet signalerer den "stemning" man gerne vil ramme.

Glem alt om at bruge blitz - det giver ingen mening på så store afstande.

At lille tip til at få de stjerneformede højlys fra lamperne: Vælg en lille blændeåbning. Man får ganske vist en længere eksponering, men på et fotostativ betyder det ikke noget. Til gengæld får man mere dybdeskarphed, og de flotte spekulare højlys fra gadelamperne.

Naturligvis kan man også tage et sådant billede med et håndholdt kamera, men så skal der skrues op for ISO-værdien. På de fleste digital-kameraer betyder dette desværre også, at der introduceres støj, med mindre man har et meget lysfølsomt og støjsvagt kamera. Billedet herunder er taget hånholdt ved ISO 10000.

Nu er det nemt at få tingene til at se godt ud, når man sådan nedskalerer et billede, så retfærdigvis skal det siges, der naturligvis er mere støj i det håndholdte billede, men dog ikke mere, end det er til at acceptere. Herunder er et 100% udsnit af de to billeder, så man direkte kan sammenligne dem.Hvordan formidler man følelser i et billede?

En ring en gave
Tilfredshed og underfundighed

Produktbilleder af smykker findes der millioner af, men hvordan formidler man glæden ved at modtage et smykke som gave? Her er et bud på hvordan dette kunne gøres:

Der kunne være en million andre løsninger, men personligt finder jeg det er vigtigt ikke altid at servere "løsningen" i et billede på et sølvfad for beskueren. Det må gerne kræve, at man lige skal kigge sig om en ekstra gang. Den unge kvinde smiler underfundigt mens hun kigger ned på… på hvad… man skal lige kigge efter en ekstra gang før man fornemmer, at der er tale om en ring. Ikke en stor og prangende af slagsen, men måske en ring, hvor det ikke er størrelsen, men selve handlingen der tæller…

At formidle en følelse i et billede er ikke altid nemt. Tilfredshed og underfundighed er svære… men det KAN lade sig gøre.Testvideo med D3s

Så fik vi lavet den første lille testvideo med Nikon D3s, der demonstrerer mulighederne med DoF (Depth of Field) og WB (Whitebalance).Følg fotoprofil

Vind en gratis portrætsession ved at følge fotoprofil på   eller   (læs mere på facebook). Se flere af vore billeder på  

Få min e-bog gratis

KLIK HER, for at downloade en gratis kopi af min e-bog: "Bedre feriebilleder".

hold dig opdateret på Facebook

facebook-like

... og vind en fotoshoot (Læs mere...)

Ordbog om foto

En ordbog om fotografi - ikke med samtlige begreber dækket, men en slags "fotografiets lille røde" - en koncentreret udgave, hvor kun det vigtigste er med. Ordbogen vil løbende blive udbygget med nye ord og begreber. Har du et ord eller begreb du synes skal med, så send en kommentar.

Hvad er der i tasken?

Hvad har en fotograf med i kameratasken? Ofte er der ikke kun tale om en enkelt taske men om flere tasker, kufferter og kasser. Læs hvad vi har med når vi er på fotoshoots.

NPU og NPS

fotoprofil understøttes af Nikon gennem Nikons Professional User- og Nikon Professional Service programmerne, der sikrer adgang til det højeste serviceniveau hos Nikon, og altid har adgang til Nikons professionelle service og låneudstyr i tilfælde af eventuelt tekniske sammenbrud på det udstyr vi bruger.

Nikon_NPS-NPU.png

Arkiver